AKÁR -70% KEDVEZMÉNY! KATTINTS AZ AKCIÓKÉRT!
INGYENES SZÁLLÍTÁS 50.000 FT FELETT!

Cikkek

Cikkek

 

Pár képpel és leírással szeretnénk szemléltetni az 1980-as évektől egészen a 2010-es évek végéig a legnépszerűbb hajformázási stílusokat.

A haj az egyik leggyakrabban változó dolog, nem csak a nők, hanem a férfiak életében is. Az évek alatt rengeteg jelentős hajtrend került bele a történelembe. Pár képpel és leírással szeretnénk szemléltetni az 1980-as évektől egészen a 2010-es évek végéig a legnépszerűbb hajformázási stílusokat.

Az 1980-as éveket egy vagány frizura jellemezte. Ez minden hajtípusnak (vékony-, vastagszálú, göndör, egyenes) egyszerűen elkészíthető volt, hiszen oldalt csak le kellett nyírni, a tetejét meg a legtöbb hajlakkal vagy zselével a legstabilabban fel kellett állítani:




Ezt egy sokkal elegánsabb stílus követett. 1981-ben a hosszabbra növesztett hajat csak hátra kellett fésülni és egy kissé zsíros hatást keltve, „lenyalni”:




Az 1982-83-as éveket a nagy volumenű, tupírozott, kócos haj jellemezte. Ez minden fejformához megfelelően illett. Egyenes és göndör hajjal egyaránt egyszerűen elkészíthető volt.  A felső részt kicsit feljebb kellett vágni a dúsabb hatás elérése érdekében:




A következő éveket az örök kedvenc a Mullet jellemezte. Ez az a haj, ami bármelyik évben ugyanolyan sikerrel megállja a helyét, akár még manapság is! De az 1980-as években ez főként az ’84-es és ’88-as években emelkedett ki. A Mullet-et az elől és oldalt rövidebbre vágott, hátul hosszabbra hagyott haj jelenti. Az 1988-as években nagy divat volt homlokra húzott fejpánttal feldobni.  




A következő frizura természetes göndör hajúaknak kedvezett. Az 1986-as években Michael Jackson rajongói követték leginkább ezt a stílust. Az előre lógó tincs elhagyhatatlan volt:




Az 1987-es években mindenki a Rock N’ Roll király, Elvis Presley haját követte. Ez a vizes hatású Pompadour frizura volt. Tuti, hogy minden lány elvarázsolható volt ezzel a stílussal!




Az 1989-es hajstílus leginkább a rockereknél volt jelen. Hosszú hajkoronájukat kiegyenesítették, vasalással vagy szárítással. A cél, a minél hosszabb egyenesebb haj volt!




Az 1990-es évek elejét is a hosszú haj indította, bár ekkora az egyenes hajat a hullámos váltotta fel. Nem kellett fésülni, szárítani, a legjobb volt, ha természetesen megszáradt és kócos lett az eredmény:




A következő évben 1991-ben George Clooney elcsábította a nők szívét, így minden férfi rövid frufrus haját irigyelte. Ebből ihletődve az évben a „Ceasar” haj lett a trend és minden fiatal ezt követte.




1992-ben megjelent a Flat Top, a középen laposra vágott frizura. Ez először katona férfiak hajviselete volt, de később az akkori hip-hop művészek nagy kedvence lett:  




A „Cornrows” stílus, azaz a hajfonás leginkább a sűrű, nagyon göndör hajú férfiaknál jelent meg. A haj befonása rengeteg időt vett igénybe, de a végeredmény rendkívül menőnek számított:  




1994-ben Leonardo DiCaprio került a porondra. Egyszerű hajstílust vezetett be az akkori férfiak körébe: a tüsisre felzselézett hajat. Ez egy rendkívül egyszerű, de nagyszerű frizurának számított.




A nálunk gomba frizurának, vagy bilihajnak ismert „Bowl Cut” 1997-ben vált ismertté. Sokan úgy készítették, hogy egy tálat raktak a fejükre és peremének mentén körbevágták hajukat, mások viszont hajpántot raktak homlokukra húzva és akörül vágták le.




Sok afroamerikai férfi választotta a 360 waves frizurát 1998-ban. Egy kefés technikát alkalmaznak hajvágás közben, így érhető el a képen látható hullámosság.




Az 1999-es év zárófrizurája a Dread Hawk. Ehhez oldalt teljesen fel kellett nyírni a hajat, és a hátul megmaradtat pedig berasztásították, majd azt legtöbbször hátrafogták copfba.  




A 2000-es években rengeteg sztár inspirálta a hajtrendeket, így 2001-et Zac Efron menő haja indította. Ezt a bozontos hosszabb megjelenés jellemezte, oldalra fésülve a frufru részt.




2002-ben Adam Lambert stílusa dominált. Különleges emo stílusával sok fiatalt inspirált. Leginkább a sötét haj testesítette meg a stílust, néha egy pár tincs élénk színnel megbolondítva. 




2003-ban Adam Levine, a Maroon 5 énekese ihlette meg a férfiakat. A Faux Hawk egy sokkal enyhébb változata a Mohawknak. Nem kellett mást tenni, mint könnyedén felállítani hátra szárított hajunkat. 




2004-ben a férfiak úgy döntöttek, megkönnyítik életüket és nem töltenek órákat hajuk beszárításával. Így az év trendje a kopasz, a teljesen lenyírt haj volt. Szerencsére ez otthon is könnyen elkészíthető volt, így, hogy nem kellett fodrászhoz menni, pénzt is lehetett spórolni.




2005-re a kopasz férfiak haja is megnőtt kissé, így egy újabb rövid hajstílus jelent meg. A kopsz már unalmasnak ígérkezett és észrevették, ha az egy kicsit is elkezd nőni hajuk, az is trendi lehet:




A 2 év alatt elég pénz összegyűlt, hogy újra fodrászhoz járhassanak a férfiak, így a következő stílus a Textured cut lett. Ez szabadon formázott, szárított hajat jelentett, csak az volt a lényeg, legyen benne egy kis izgalom:




A következő év a művészet éve lett a fodrászok világában. 2007-ben elterjedtté vált valamilyen mintát nyírni a hajba. Ez általában csak egy csík vagy kisebb nonfiguratív motívum volt oldalt, de néha igazán extrém megoldások is születtek.




2009 az üzletemberek és az érettségizők éve, hiszen a fodrászok így ismerték a következő frizurát a Tapered Cutot. Ez egy elég hosszúra hagyott vágás volt ahhoz, hogy előre- és hátrafele fésülve is lehessen hordani.




A 2010-es évektől a férfiak rendkívül nagy figyelmet fordítottak hajukra, így a legtöbb stílus, több igazítást, formázást igényel. Az első stílus talán egyszerűnek tűnik, hiszen oldalt csak fel kell nyírni, a tetejét meg hosszabbra hagyni és hátra fésülni. De fontos, hogy tartása megmaradjon egész napra. 




2012-ben az úgynevezett Modern Pompadour volt a divat. Az egyenesen hátrafésült hajat egy kissé oldalra kellett igazítani, ezzel rendkívüli eleganciát adva az egész viseletnek:




A következő hasonló az előző hajviselethez, csak ez egy rövidebb változata. A megfelelő termékekkel és fésűkezeléssel a göndör hajszálak is könnyen megszelídíthetőek voltak. 




2015-re egy nagyon kedvelt haj került a köztudatban, ami a fiatalok nagy kedvence volt, illetve az összes lány is imádta. A haj felül hosszúra lett hagyva oldalt pedig rövidre lett vágva. A felső részt könnyedén hullámosítani, göndöríteni kell, majd, hogy levedd az összes lányt a lábáról, egy kicsit a szemedbe kell lógatni:




Az extrább stílust követően egy visszafogottabb rövid haj lett jellemző. Kijelenthetjük, hogy ez az évtized legegyszerűbb hajviselete volt:




A fiatalabbak körébe újra a felül hosszabbra hagyott frizura lett a trendi. Ez egy tépettre vágott hajviselet volt. Az előre fele fésült haj frufrut képezett, illetve a kócos hatás elérése volt ezzel is a cél.




2018-ban megjelent a ma is nagy kedvenc és talán örök kedvenc a Fade. Ez a gyrekektől az idősebb korosztályig elterjedt hajtrend. Ez oldalt egyfajta átmenetet jelent, középen a haj mindig hosszabb:




Végezetül 2019-re a Fade eltűnt és az egész oldalon a haj lenyírásra kerül. Középen a haj minél hosszabbra meg volt hagyva. Ezt gyakran összekötötték egy copfba vagy felkontyolták.




Az elmúlt közel 40 évben rengeteg számos frizurát ismerhettünk és különböztethetünk meg. Mivel a 2020-as évek eddig tele voltak meglepetésekkel, biztos, hogy a hajtrendek palettája is rendkívül színes lesz!

Forrás: https://www.menstylists.com/best-mens-hairstyles/